<link rel="pingback"

«

»

Απρ 12

Αφιέρωμα Ταινίας – American Beauty – Ραδιοφωνική Μουσική Εκπομπή

Τι σημαίνει ομορφιά; Και πως μπορείς κανείς να την προσεγγίσει αφού την ορίσει σαν έννοια; Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι κάτι το υποκειμενικό. Βέβαια στο κατώφλι της δικής μας εξευτελισμένης και μαζοποιημένης κοινωνίας δεν διαβαίνεις, δεν περνάς τα σύνορα εάν τα γούστα και οι προτιμήσεις σου δεν συμβαδίζουν με τα ευρέως αποδεκτά, προβαλλόμενα πρότυπα δήθεν αξιών, σε μία αμφισβητούμενη ως προς την ανθρωπιά της, τάξη πραγμάτων. Ποια είναι η δική μας πρόταση, αν θες να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα, τα ίδια και τα βαρετά;

Άλλαξε στάση. Μην είσαι παθητικός. Γίνε ο κύριος του εαυτού σου. Υπάκουσε ακόμα και στην πιο τρελή σου σκέψη. Όλα είναι στο χέρι σου. Μην συμβιβάζεσαι. Μην ικανοποιείσαι με το δεδομένο. Κυνήγα το άπιαστο. Έτσι τουλάχιστον συμβαίνει και στην σημερινή ταινία-αφιέρωμα του Octava Radio, με κέρδος την κατάκτηση της μερικής αλήθειας εν μέσω τρομερών καθολικών αποκαλύψεων!

To American Beauty είναι μια πολυβραβευμένη δραματική αμερικανική ταινία, παραγωγής και κυκλοφορίας 1999. Πρωταγωνιστούν ο αμφιλεγόμενος και πάντοτε προσαρμοστικός Kevin Spacey, ενσαρκώνοντας τον Lester, έναν ευκατάστατο οικογενειάρχη που έχει μπουχτίσει από την υλιστική αντιμετώπιση της ζωής του και προχωρά σε ριζική αλλαγή στάσης και η εκθαμβωτικά πανέμορφη και ελκυστική Μina Souvari, ένα ολοτράνταχτο και απολαυστικό «μήλο της έριδος», πανέτοιμο για ευχαρίστηση αλλά και για αποπλάνηση, αφού παίζει με το μεσήλικο της θύμα, πιάνοντας το στα δίχτυα της, εκμεταλλευόμενη έντεχνα το γεγονός της κρίσης που περνά. Η ταινία τιμήθηκε με συνολικά 5 βραβεία όσκαρ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το αγαλματίδιο Α’ ανδρικού ρόλου όπως και το βραβείο σκηνοθεσίας, και αγαπήθηκε για το διαχρονικό της μήνυμα από κοινό και κριτικούς.

Στους υπόλοιπους βαρυκεντρισμένους και σωστά κατανομημένους ρόλους φιγουράρουν η Annette Bening στον ρόλο της κυνικής και αχόρταγης συζύγου, ή Thora Birch στον ρόλο της έφηβης κόρης και ο Wes Bentley, ένας συνομήλικος γείτονας της, που μαζί μοιράζονται σκέψεις και προβληματισμούς. Ο αλλοπρόσαλος νέος, με τις πολλαπλές εσωτερικές αναζητήσεις και ευαισθησίες του, έχει να αντιμετωπίσει τον άκαρδο στρατιωτικό συνταξιούχο πατέρα του (Chris Cooper). Ένας σκληρός και αταίριαστος πατέρας, αδύναμος να καταλάβει την ιδιοσυγκρασία του παιδιού του, που προσπαθεί ανεπιτυχώς να τον σκληραγωγήσει και να τον πάρει με το μέρος του. Ίσως φοβάται να μην επαληθευθεί ο χειρότερος του φόβος. Να μην γίνει σαν τον ίδιο. Είναι ομοφοβικός; Η μήπως τελικά φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό. Και δεν μιλάω για τον φανερό…

To σενάριο αποτελεί δημιούργημα του Alan Ball, ενώ την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο πυροδοτικός και «κυνηγός» της ποιοτικής ταινίας δράσης, εκείνη η μηχανή υπερπαραγωγών με το όνομα Sam Mendes. Μπορεί να τον θυμάστε από το αριστούργημα «Ο δρόμος της απώλειας» (2003) ή τις σχετικά πρόσφατες συνεργασίες του με τον Daniel Craig στην δημοφιλή σειρά ταινιών “James Bond”. Βάζει ως στόχο την στενή σκιαγράφηση της καθημερινότητας μιας οικογένειας που κατά τα φαινόμενα έχει όλα όσα χρειάζεται για να προσεγγίσει την απόλυτη ευτυχία. Η ευτυχία όμως δεν αγοράζεται με πιστωτική κάρτα. Δεν αναγράφεται στα ταμπελάκια των ακριβών αντικειμένων που έχουν στην κατοχή τους. Κοίτεται βαθιά θαμμένη και απρόσιτα απόκρημνη, κάτω από τα δακρυσμένα και απαλλοτριωμένα μάτια του πρωταγωνιστή μας, του Kevin Spacey, στον ρόλο της καριέρας του. Τι του συμβαίνει και έχει κυριολεκτικά αποτρελαθεί;

Δέχεται ολομέτωπη ψυχολογική επίθεση, από τον γάμο του, την δουλειά του και την ευρύτερη οικογενειακή του κατάσταση, για αυτό αποφασίζει να προβεί σε σπασμωδικές μα τελικά σοφές κινήσεις. Αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, γκρεμίζοντας τον γκρίζο και άραχνο τοίχο της αφάνειας, τα προπύργια της καταπίεσης και της ηθικής διαφθοράς σε έναν κόσμο που προτιμά να χτίζει τοίχους παρά γέφυρες, να κλείνεται στις τέσσερις ασφαλείς πλευρές του, σχηματίζοντας μια κατακόμβη συναισθημάτων και ορμών που σιγά σιγά εκλείπουν από το ανθρώπινο στοιχείο. Εγγράφεται στην κοινή μας πραγματικότητα ένας νέος, αναίσθητος τύπος ανθρώπου. Ένας αχόρταγος καταναλωτής. Ένας άμυαλος θηρευτής της ηδονής. Η μάλλον καλύτερα: Θήραμα!

Έχει ξεφύγει. Το μυαλό του ταξιδεύει. Η μονοτονία της ύπαρξης του διαρρηγνύεται. Το αμερικανικό όνειρο αποσαρθρώνεται. Αποκαθηλώνεται. Αποδεκατίζεται. Όχι όμως σε μεγάλη κλίμακα, μη φανταστείτε κάτι τέτοιο. Έστω όμως και σε μία μεσοαστική οικογένεια, σε ένα φιλήσυχο προάστιο, λαμβάνει χώρα μια ισχυρότατη εκκίνηση αναθεώρησης των «δεδομένων» και «βολικών» συνθηκών, που τελικά καταπιέζουν και δεν διευκολύνουν σε καμία των περιπτώσεων τον μέσο άνθρωπο των ημερών μας. Η καλύτερη και ποιοτικότερη επανάσταση άλλωστε ξεκινάει πάντοτε από τα ενδότερα, από τους λίγους, τούς λεγόμενους εκλεκτούς. Από ανθρώπους διαλεχτούς, ιδιαίτερους και μοναδικούς. Κανείς δεν μπορεί να τους κατευνάσει. Κανείς δεν μπορεί να τους ηρεμήσει. Μια φλόγα καίει μέσα τους, ένα φως που δεν σβήνει ποτέ. Ένα φως που παραμένει ανέγγιχτο κάτω από όλες τις συνθήκες, που στέκεται όρθιο σε κάθε αναποδιά. Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ!

Τι συμβαίνει όμως και πυροδοτείται μέσα του η επανάσταση από τον ζυγό της «δουλείας» της βαρετής ρουτίνας; Η απάντηση έχει γένος θηλυκό. Μια όμορφη κόρη του έχει πάρει τα μυαλά, μη αφήνοντας τον σε ησυχία. Η έμφαση όμως δεν δίνεται μονάχα στον πρωταγωνιστή αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις που απλώνονται στην ενδιαφέρουσα και καυστική πλοκή του πολυβραβευμένου έργου μας. Το μόνο σίγουρο: Κανείς δεν θα συνεχίσει να ζει στο κελί της φυλακής του για πάντα!

Κοιτάξτε ψηλά. Ένα μοναδικό θέαμα συνδυάζεται με το soundtrack της ταινίας που ακούτε σαν χαλί στην σημερινή μας ανοιξιάτικη εκπομπή. Τι πιο επίκαιρο! Ροδοπέταλα πέφτουν από τον ουρανό, δημιουργώντας μια ρομαντική και ταυτόχρονα «ύπουλα ένοχη» ατμόσφαιρα, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές, όταν δηλαδή ο ξανανιωμένος «έφηβος» Lester φαντάζεται απροκάλυπτα και δίχως τύψεις την εντελώς γυμνή Angela, ξαπλωμένη και πανέτοιμη για όλα. Δεν είναι όμως μόνο τα κατακόκκινα ροδοπέταλα που καλύπτουν το σώμα της πανέμορφης Αμερικανίδας, πανάξιας πρεσβεύτριας του καταναλωτικού προτύπου ομορφιάς, στο πονηρό μυαλό του καταπιεσμένου πατέρα. Είναι συμπληρωματικά, ένα σύννεφο πλάνης που σκοπεύει να διασαλευτεί και να αποκαλυφθεί πανηγυρικά, ρίχνοντας της μάσκες, αποκαλύπτοντας την αλήθεια του καθενός από τους ήρωες.

Από μουσικής άποψης τώρα, μιας και τώρα τελευταία δραστηριοποιούμαστε σε ταινίες της δεκαετίας του 90’, θα συνεχίσουμε την λατρεμένη μας συνήθεια, επιλέγοντας κορυφαία ροκ κομμάτια από μια δεκαετία ανεξάντλητης έμπνευσης και γόνιμου πειραματισμού, ίσως μια από τις τελευταίες αυθεντικές δεκαετίες για τον αγαπημένο μας χώρο. Θα δώσουμε κυριότερη έμφαση στο 1999, την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας μας και στα κορυφαία hits, σύμφωνα με τις πάντοτε έγκυρες λίστες των Billboards. Έπειτα θα διαβάσουμε ποίηση διαλέγοντας τον Καρυωτάκη, ό,τι πιο ταιριαστό σε μια τέτοια περίσταση, γεμάτη ανεκπλήρωτους έρωτες και πόθους, χαοτικές εναλλαγές καταστάσεων και συναισθημάτων στον χορό ενός πολυσήμαντου και πολυεκδοχικού σεναρίου, με μια χαρμολύπη να βασιλεύει τελικώς, όπως σε όλες τις τεράστιες ταινίες…

Σςςς… Ακούστε τις «Πέμπτες Πρεμιέρας»,μια εκπομπή του Γιώργου Κοσσυβάκη στον octavaradio.gr. Συντονιστείτε στον Octava Radio για «alternative» αφιερώματα σε αγαπημένες ταινίες του κινηματογράφου, κάθε Πέμπτη 18:00 με 20:00!